tiistai 29. marraskuuta 2011

Kannattaako yrittää?

Kuten aineistossa, on yrittäjyys turvallisinta silloin, kun toiminta on kohtuullisen pientä ja sen tukena on yrityksen ulkopuolista rahaa ja ammattitaitoa. Aineistossa yrittäjällä oli käytössään sekä taloudellista että suurta ammatillista tukea hänen vanhemmiltaan sekä taloudellista tukea palkkatyöstä ja opiskelusta. Yrittämiseen ei liittynyt suuria riskejä, yrittäjällä oli tieto siitä, että hän ei joudu kantamaan seurauksia ainakaan ensimmäisen vuoden ajan. Tällaista tukea voi olla myös yrittäjän palkkatyössään saama raha ja ammattitaito, siis yrityksen mutta ei yrittäjän ulkopuolelta tuleva tuki.

Yrittäjyyden hyödyllisyys ja houkuttelevuus riippuu näkökulmasta, mutta aineiston opiskelijalle yrittäjäksi ryhtyminen oli toki erittäin hyödyllinen ratkaisu. Pienyrittäjyys on opiskelijalle loistava mahdollisuus rahoittaa opinnot, sillä yrittäjänä voi toimia vapaasti ja määrätä itse omat työajat. Verrattuna niihin töihin, mitä opiskelijalle on keskimäärin tarjolla on yrittäjyys opiskelijalle todennäköisesti myös toimenkuvan puolesta houkuttelevampaa. Yrittäjyys lienee houkuttelevinta silloin, kun palkkatyö on syystä tai toisesta epähoukuttelevaa. Miksi muuten ottaa riskiä, jonka voi ulkoistaa jollekin toiselle?

Aineiston esimerkissä yrittäjyys oli huomattavasti riskipitoisempaa kuin olisi voinut olla. Yrittäjä ei itse kantanut riskejä, mutta niitä oli silti olemassa. Aineistossa mainitaan mm. että yrittäjällä oli lopulta peräti neljä osa-aikaista myyjää. Myyjien kustannusten lisäksi yrittäjän pitänee maksaa myös vuokraa ym. kiinteitä kuluja. Jos yrittäjä haluaa minimoida riskit, tulee välttää ulkopuolista työvoimaa ja vuokria ym. velvoitteita. Riskit ovat pienimillään kun kyseessä on yhden hengen yritys, joka ei tarvitse erillisiä toimitiloja. Liike-ideana mikä tahansa idea, jonka toiminta perustuu tilauksesta tehtyyn kohtuullisen aineettomaan työhön on riskittömin, sillä ainoa asia jota voidaan menettää on aikaa.

Aineistossa mainitaan, että nelikymppisille on tärkeää löytää tasapaino elämän eri sektoreilla. Yrittäjyys järkyttänee tätä tasapainoa lähes poikkeuksetta kuten myös aineiston esimerkissä. Yksityiselämän kannalta yrittäjyys on tuskin koskaan yhtä hyvä vaihtoehto kuin palkkatyö. Yrittäjyys sopii hyvin niille, joilla on vähän velvollisuuksia ja sitoumuksia yksityiselämässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti